29 СІЧНЯ - ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ

2021-01-28

/Files/images/крути1.jpg

Ви стали прикладом усім,

Про Вас нікому не забути!
В понурій темряві віків
Світити будуть завжди Крути!
(Леся Храплива-Щур)

29 СІЧНЯ - ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ

Є події, про які ніколи не можна забути, хоч проходять роки, десятиліття… В ті далекі часи це був один із епізодів кровопролитної братовбивчої війни, і лише з погляду більше столітньої історії ми усвідомлюємо його як подвиг.
Село Крути, що на Чернігівщині, було б до цього часу незнаним, коли б не ця сумнозвісна подія. 29 січня 1918 року увійшло скорботною сторінкою в історію України. Бій під Крутами історики називають національною трагедією. Далеко не всі до нинішніх, новітніх, часів знали про ті події та їх героїв.
Ми повинні згадати тих юних патріотів, що віддали своє життя за Україну. У нерівному бою з шеститисячним більшовицьким військом розгорнулося ціле криваве побоїще. Такі юні й недосвідчені гімназисти і студенти відважно дивилися в очі смерті, навіть не усвідомлюючи цього. Ніхто з них не зробив кроку назад, ніхто не підняв руки вгору. Тільки з останнім пострілом останнього патріота закінчився бій. Їхня боротьба не була безглуздою, вони загинули недарма, а показали приклад мужності, відваги і безмежного патріотизму. Вони довели, що за ідею Української держави були борці та залишаються і сьогодні. Низький уклін юним патріотам за їхній подвиг і мужність. Світла пам’ять героям !
Про подвиг героїв говорили на виховній годині "Крути: знаємо і пам'ятаємо" з учнями 7-8 класів. Учні дізнались про героїчну битву під Крутами, а також переглянули документальний фільм.
Кiлькiсть переглядiв: 25

Коментарi